top of page
Uzm Dr Özden Sibel Odabaşı
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı
BEL AĞRISI
Bel Ağrısı Nedir?
Bel anatomik olarak vücut arka kısmında kaburgaların bittiği çizgiden crista iliaca dediğimiz leğen kemiğinin üst sınırına kadar olan alandır. İşte bu alanı ilgilendiren ağrılara ‘bel ağrısı’ denir.
Belin Anatomisi Nasıldır?
Bel, yani ‘lomber bölge’ ; beş adet omur yani ‘vertebra’ dediğimiz kemik yapı , vertebralar arasında bulunan ve kemik yapıya hareket imkanı sağlayan ‘disk’ dediğimiz kıkırdak yapılar ve bunların çevresindeki bağ, tendon, kas, fasia dediğimiz yapılar ve en üstte ciltten oluşur.
Bel Ağrısı Ne Sıklıkta Görülür?
Bel ağrısı klinik pratiğimizde en sık gördüğümüz şikayetlerden biridir. Çünkü insanların %89-90’ı hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşarlar. Anatomik olarak da vücudun üst ve alt kısmının geçişi olması ve yük aktarımını/dengesini sağlaması bakımından hayat kalitesini direkt olarak etkiler.
Her Bel Ağrısı Bel Fıtığı Mıdır?
Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Özellikle ilk kez gelişen ve başlatıcı sebebi bilinen (ağır yük taşımak, ters hareket yapmak, sıcak-soğuk değişimi/rüzgarda kalmak vb) ağrılar geçici ağrılardır. Bel ağrıları %80 oranında 3 hafta içinde kendiliğinden geçer fakat %40 oranında bir yıl içinde tekrarlar.
Bel Ağrısı Olan Hasta Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır?
Bu sorunun cevabı kliniğin şiddetine ve kişinin yaşam tarzına bağlı olarak değişir. Ani gelişen ve günlük yaşam aktivitelerini engelleyen bel ağrısı bel ağrısı zaten hemen doktora başvurmalıdır. Fakat -altı haftadan kısa süreli olmak kaydıyla- zaman zaman olan, günlük yaşam aktivitelerini engellemeyen ağrılar basit tedbirlerle hasta tarafından kontrol altına alınabilir.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Altı haftadan kısa süren bel ağrılarında, bele yük bindirecek özellikte ayaktan yere doğru eğilerek yapılan hareketlerden kaçınma (yerden bir şey alacakken dizlerden bükülerek eğilme), otururken bele küçük bir destek (yastık) alma, sıcak ugulama (termofor, sıcak su torbası) , kısa süreli balensiz yün korse kullanımı faydalı olur. Ayrıca bu dönemde ağızdan alınacak veya ağrılı bölgeye lokal olarak (krem) uygulanacak olan basit ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç tedavileri faydalı olur.
Akut ya da Kronik Bel Ağrısı Nedir?
Altı haftadan kısa süren bel ağrılarına akut bel ağrıları uzun sürenlere ise kronik bel ağrıları denir. Akut ani başlangıçlı ya da kısa süre önce başlamış anlamına gelir. Bel ağrısı kronik hale gelmişse (altı haftadan uzun süren bel ağrısı) altta yatan nedeni araştırmak ve bu nedene yönelik tedavi planı yapılması açısından Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Doktoruna başvurulması gerekir.
bottom of page