top of page
Uzm Dr Özden Sibel Odabaşı
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı
BEL FITIĞI (LOMBER DİSK HERNİASYONU LDH) TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bel Fıtığına (Lomber Disk Herniasyonu) Ne İyi Gelir?
Bel fıtığı hastalarına günlük yaşamda hareketlerindeki küçük değişimler (ağır kaldırma ve bele yük bindiren aktivitelerden kaçınma, beli koruyarak hareket ettirme- ayaktan eğilerek yük almama- yerden yük alırken dizlerden bükülerek alma vb) otururken dik durma ve bele küçük bir yastıkla destek olma, bel fıtığına iyi gelen egzersizleri (bel ve karın kaslarını kuvvetlendiren ve geren egzersizleri) düzenli yapma,bel kaslarını soğuktan ve rüzgardan koruma, ağrılı durumlarda sıcak su torbası ya da termofor gibi sıcak desteklerde bulunma, ağrılı dönemlerde kısa süreli balensiz yün korse giyme gibi yöntemler oldukça iyi gelir. İlk defa oluşan ve başlatıcı sebebin belli olduğu ağrılar, bu yöntemlerle üç hafta içinde %90 oranında kendiliğinden geçer. Daha şiddetli vakalarda ağrı kesici kas gevşetici ilaç ve kremlerden faydalanılabilir.
Teşhis edilmiş, görüntüleme yöntemleriyle desteklenmiş bel fıtığı hastalarının çoğu , yılın büyük bir kısmını ağrısız geçirmekle beraber zaman zaman belde ağrılı kas tutulmaları yaşayabilirler. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda Fizik Tedavi Uygulamalarını içeren bir tedavi almanız gerekebilir. Bu tedavi doktorunuzun uygun gördüğü süre içerisinde seanslar şeklinde yapılacak olan (10-30 seans) elektroterapi (yüzeyel ve derin sıcak uygulamalar, ağrı kesici elektrik akımlar vb) ve egzersiz (bel fıtığına uygun bel ve karın kasları kuvvetlendirme ve germe egzersiz programını içeren) programını içerir.
Bel Fıtığı (Lomber Disk Herniasyonu) Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi?
Bel fıtıklarının %98-99 u ameliyat gerektirmeden tedavi edilebilir Bunun için birtakim ilaç tedavileri yanında klasik Fizik Tedavi uygulamaları ve tamamlayıcı tedaviler (bel bölgesinden iğne ile yapılan tedavi yöntemleri, ozon tedavisi, ağrı kesici uygulamalar) kullanıyoruz
Hangi Durumlarda Bel Fıtığı Ameliyat Edilmelidir?
Hastada ileri nörolojik semptom varsa düşük ayak gelişmişse, ilerleyen bir kas gücü kaybı varsa yeni başlayan idrar ve veya büyük abdest tutamama durumu sözkonusu ise hasta vakit kaybetmeden bir beyin cerrahına başvurmalı ameliyat açısından değerlendirilmelidir. Bunların dışında günlük yaşamın devam ettirilemeyeceği derecedeki ağrılı durumlar da rölatif bir ameliyat endikasyonudur.
bottom of page