top of page
Boyun Masajı

BOYUN AĞRISI

Boyun Ağrısı Nedir?

Boyun,  kafa ile gövde arasında  bağlantı olarak işlev gören vücut kısmıdır. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanında uğraştığımız boyun kısmı boynun arka kısmı olmakla birlikte, aslında, önde boyun ön duvarını oluşturan kaslar tendonlar ligamentler, kafa içine giren ve çıkan damar ve sinirler, bu kısımdan geçen soluk ve yemek borusu kısımları, troid gibi orgalar da aslında boyun bölgesi içerisinde yer alır. Boyun ağrısı tüm bu bölgelerin ağrısı olarak düşünülebilir ancak FTR klinik pratiğinde boyun ağrısı deyince kafa tabanından sırta kalan olan kısmın ağrısını kastederiz.

Boynun Anatomisi Nasıldır?

Boyun, yani ‘servikal bölge’ ; yedi adet omur yani ‘vertebra’ dediğimiz kemik yapı , vertebralar arasında bulunan ve kemik yapıya hareket imkanı sağlayan ‘disk’ dediğimiz kıkırdak yapılar ve bunların çevresindeki bağ, tendon, kas, fasia dediğimiz yapılar ve en üstte ciltten oluşur. Boyun omurgası normalde geriye doğru eğridir. (servikal lordoz)

Boyun Ağrısı Ne Sıklıkta Görülür?

Her 3 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısı çektiğini anımsar. Büyük çoğunluğu hafif şiddette ve geçici özelliktedir. Nadiren çok ağrılı ya da ağır da olabilir. Özellikle masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı yaygındır.

Her Boyun Ağrısı Boyun Fıtığı Mıdır?

Her boyun ağrısı fıtıktan kaynaklanmaz. Büyük bir kısmı kas, tendon ya da eklemlerin fonksiyon bozukluklarından kaynaklanır. Boyun ağrıları fiziksel veya emosyonel stresör faktörlerden, mevsim değişikliklerinden, rüzgardan çok sıkça etkilenir. Ense kısmında aşırı terleme veya ıslak saçlar da baş-boyun birleşim yerindeki boyun kaslarını kolayca etkileyebilmekte ve boyun ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca boyun ağrıları sıklıkla baş ve sırt ağrılarıyla birlikte seyreder. Özellikle baş ağrısı ile birlikte olan boyun ağrılarında baş ağrısına neden olabilecek diğer hastalıklar mutlaka akılda tutulmalıdır.

Boyun Ağrısı Olan Hasta Ne Zaman Doktora Başvurmalıdır?

Bu sorunun cevabı kliniğin şiddetine ve kişinin yaşam tarzına bağlı olarak değişir. Ani gelişen ve günlük yaşam aktivitelerine engel olan boyun ağrısı hemen doktora başvurmalıdır. Fakat  -altı haftadan kısa süreli olmak kaydıyla- zaman zaman olan, günlük yaşam aktivitelerini engellemeyen ağrılar basit tedbirlerle hasta tarafından kontrol altına alınabilir.

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Üç aydan kısa süren boyun ağrılarında, uzun süreli başı öne eğecek aktivitelerden uzak durmak (ekran-bilgisayar-telefon, uzun süreli kitap okuma, el/ev işi yapma vb) , ekran karşısında iş yapmak zorunda olanlar veya öğrenciler için mutlaka iki saatte bir ara vererek uygun boyun egzersizlerini yapma,sıcak uygulama (termofor, sıcak su torbası) , uygun yastık kullanma faydalı olur. Ayrıca bu dönemde ağızdan alınacak veya ağrılı bölgeye lokal olarak (krem) uygulanacak olan basit ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç tedavileri faydalı olur.

Akut ya da Kronik Boyun Ağrısı Nedir?

Üç aydan kısa süren boyun ağrılarına akut boyun ağrıları, uzun sürenlere ise kronik boyun ağrıları denir. Akut ani başlangıçlı ya da kısa süre önce başlamış anlamına gelir. Boyun ağrısı kronik hale gelmişse (üç aydan uzun süren boyun ağrısı) altta yatan nedeni araştırmak ve bu nedene yönelik tedavi planı yapılması açısından Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Doktoruna başvurulması gerekir.
bottom of page