top of page

OMUZ SIKIŞMA SENDROMU
(İMPİNGEMENT SENDROM)

Omuz Sıkışma Sendromu Nedir?

Omuz eklemi ,vücudun en hareketli eklemlerinden biridir. Gövde ile kolları birbirine bağlayan çok önemli bir eklemdir. Etrafında pek çok bağ, kas doku ve bunların tendonları bulunur. Omuz  sıkışma sendromu ise bu kas ve tendon yapıların omuz ekleminde kemik ve bağ yapıları arasında sıkışmasıdır. Omuz ağrılarının en sık nedenidir. Bazen bu kas tendonu sıkıştığı yerde inflame olabilir (iltihaplanma)O durumda bunun adı tendinit ve/veya bursit olur. Bazen de sıkıştığı yerde tendonlarda kısmi veya tam kat yırtıklar oluşabilir.

Omuz Sıkışma Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Sıklıkla kolun ve omzun yanlış ve/veya aşırı kullanımı sonucu oluşur. Bazen akut yaralanmalar ve travmalar  bazen de bariz bir travma olmaksızın da olabilir. Kimi insanda omuz kas tendonunun sıkıştığı yer yapısal olarak zaten dardır ve sıkışma sendromu kaçınılmaz olarak gelişir. Tekrarlayan baş üzeri hareketleri yapan meslek gruplarında çalışmak (örn. boyacılar, inşaat işçileri), bazı sporlar (örn. atma-fırlatma sporları, yüzme, basketbol, voleybol), ani ve zorlayıcı hareketler (örn. düşme) ve yaşlanmaya bağlı olarak eklem yapılarında meydana gelen yıpranmalar sıkışma sendromu için bilinen risk faktörleridir.

Omuz Sıkışma Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Kol hareketleri sırasında özellikle yukarı kaldırırken ve arkaya çevirirken (el sırtını bel bölgesine değdirme hareketi)  ortaya çıkan ağrı omuz sıkışma sendromunun en sık görülen belirtisidir. Ağrı omuzdan kolun ön ve yan kısmına doğru yayılabilir. Hareket kısıtlılığı ağrıya ikincil olarak gelişir. Hasta günlük yaşam aktivitelerini yapmakta (giyinme-soyunma, banyo yapma, saç tarama) çok zorlanır hale gelebilir. Omuz eklem kapsülünde sertleşme tabloya eklenirse donuk omuz gelişebilir.

Omuz Sıkışma Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

Çoğunlukla hastanın hikayesinde düşme, çarpma, zorlama, spor yaralanması vb gibi bir işaretçi vardır. Fizik muayenede bazı özel testler yardımıyla sıkışmanın varlığı araştırılır. Görüntüleme yöntemleri yol gösterici olabilir. 

Omuz Sıkışma Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz sıkışma sendromunun tedavisinde  hastaya kolu yukarı doğru zorlayıcı hareketlerden kaçınılması tavsiye edilir. Özellikle baş seviyesinin üzerindeki hareketler ve aktiviteler kısıtlanır. Bu dönemde aralıklı soğuk uygulama ve beraberinde ağrı kesici ve iltihap giderici ilaç tedavileri uygulanabilir. Bununla beraber fizik tedavi uygulamaları yapılabilmekle beraber kas veya tendonlarda zedelenme, yırtık vb durumlarda bu dokuları yenileyici ve tamamlayıcı tedavilerin sonucu yüz güldürücüdür. Bununla birlikte omuz çevresi kasları germe-kuvvetlendirilme egzersizleri de tedavinin bir parçası olmalıdır.

Omuz Ağrısına Bütüncül Bakış

Omuz eklemi anatomik ve sinirsel uyarılma bakımından çok önemli bir eklemdir. Göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram denen kas yapıya giden sinirlerin çıkış noktasıyla omuz ekleminin yapılarına gelen sinirsel kökler aynı yerden kaynaklanır. Bu nedenle diyafram komşuluğundaki organlarda yolunda gitmeyen işler kendini vücutta omuz ağrısı olarak gösterebilir. Omuz ağrınız örneğin mide hastalıklarından, safra kesesi hastalıklardan veya geçirdiğiniz akciğer enfeksiyonu sonrası oluşmuş olabilir. Omuz eklemi sadece bir eklem değil vücudun çok önemli bir belirtecidir aslında. Yani omuz ağrısı sadece bir omuz ağrısı değildir. Defalarca omuz tedavisi gören, hatta ameliyat olan, türlü türlü tedavi yöntemleriyle çare bulamayan omuz hastalarına bu açıdan bütüncül bakmak ve ana nedeni bularak tedaviyi bu kök nedene yönelik yapmak tedavide başarı sağlayacaktır.
bottom of page